Tips en inspiratie voor het inrichten van de tuin

Misschien heb ga je verhuizen of je wilt een nieuw achtertuin aanleggen. Waar moet je opletten als je een tuin gaat inrichten? In mijn tuin inspiratie blog geef ik je praktische tips voor de beplanting en het indelen van de achtertuin, die je zelf kunt toepassen.

Wat is je tuinstijl?

De één is weg van een landelijke tuin de ander houdt meer van een strakke moderne inrichting van de achtertuin. Het is goed om te weten welke tuinstijl je het meeste aanspreekt voordat je een tuin gaat indelen.

Op Pinterest kun je inspiratie en tuin ideeën opdoen. Tik een woord in en de mooiste foto’s komen tevoorschijn of het nu gaat om de beplanting, het terras of een speels pad of gazon, Pinterest heeft de mooiste foto’s wat betreft tuinen en het indelen van de tuin. Maak handige mapjes aan voor de zitplek, het gazon, de beplanting en doe ideeën op zodat je een goed beeld hebt over hoe je tuin eruit moet komen te zien.

Hoe is de tuin gelegen?

Je kunt de mooiste creaties voor je tuin bedenken maar is je achtertuin daar ook geschikt voor? Misschien heb je veel tuinplanten in gedachten die geschikt zijn voor een zonnige achtertuin, maar blijkt het grootste gedeelte van de plantentuin in de schaduw te liggen. Voordat je aan de slag gaat is het goed om te kijken hoe de gaard gelegen is. Heb je geen idee hoe je bloementuin het beste op kunt meten, werk dan met een kompas. De naald van een kompas wijst altijd naar het noorden, zo kun je op een snelle manier achterhalen hoe de plantentuin gelegen is.

Welke kleuren wil je zien in de plantentuin?

Als je weet wat je tuinstijl is, dat kan zijn een wilde tuin, Japanse tuin of een diervriendelijke tuin dan kun je aan de slag met de beplanting. Om van de achtertuin één geheel te maken is het handig om te bekijken welk formaat je achtertuin heeft is de tuin juist, klein, diep of breed? Warme kleuren zoals geel, oranje en rood zorgen ervoor dat de plantentuin kleiner oogt, terwijl de koele kleuren zoals paars, blauw en groentinten ervoor zorgen dat de achtertuin er breder uitziet.

Wel of geen water in de achtertuin?

Wil je meer leven in je tuin dan is water in de achtertuin een groot voordeel. Op water kom insecten en andere dieren op af zoals kikkers, salamanders en libellen en juffers.  Toch is niet iederéén enthousiast om een vijver in de achtertuin te plaatsen. Misschien wil je een kindvriendelijke tuin en is een groot water plas niet gewenst. Wel kun je ook op een subtiele manier water toevoegen aan de achtertuin, door middel van een waterbak voor de vogels, een fontein of een waterornament. 

Previous post Landingspagina tuin
Next post Welke fruitbomen kan ik snoeien in januari?