Welke fruitbomen kan ik snoeien in januari?

In de periode van januari tot eind maart worden veel bomen en fruitbomen gesnoeid. Maar niet alle fruitbomen kun je in deze periode gaan snoeien. In deze periode kun je namelijk pitvruchtbomen zoals de appel en peer snoeien. Steenvruchtbomen zoals kersen, pruimen, perziken en abrikozen kun je het beste direct na de vruchten snoeien (augustus / september)

De sapstroom van deze pitvruchtbomen staat in deze periode stil waardoor dit het ideale moment is om te snoeien. Voordat je begint met snoeien is het natuurlijk erg belangrijk om een goede snoeischaar of takkenschaar te gebruiken.

Jonge fruitboom snoeien

Als je net nieuwe en jonge fruitbomen hebt geplant is het de eerste jaren belangrijk om de boom is een goede vorm te snoeien en te zorgen voor een paar goed verdeelde ‘gestel’ takken. Vaak wordt er gekozen voor 3 of 4 goede gesteltakken.

Hoe ga je te werk?

Jaar 1 (bij voorkeur direct na aanplant):

  1. Kies 3 of 4 mooie gesteltakken. De mooiste takken groeien naar buiten met een hoek van ongeveer 45 graden omhoog. Deze kunnen uitgroeien tot mooie sterke gesteltakken.
  2. Van de gekozen gesteltakken snoei je ongeveer 1/3 deel weg. Let er op dat waar je de tak doorknipt dit net boven een oog is die naar buiten staat. Dit voorkomt dat daar een nieuwe tak groeit die naar binnen groeit.
  3. De overige takken die je niet als gesteltak hebt gekozen kun je zo kort mogelijk wegsnoeien. Ook naar binnen groeiende takken kun je wegsnoeien.

Jaar 2:

De naar binnen groeiende takken of takken die enorm zijn uitgeschoten kun je wegknippen. Ook dode takken verwijderen. Alle andere uitlopers kun je ook met ongeveer 1/3 snoeien, het extra snoeien stimuleert de groei van nieuwe uitlopers die later vruchten dragen. Bij het snoeien van de uitschieters kun je er natuurlijk rekening mee houden dat er een mooie vorm ontstaat. Als je hele korte uitlopers ziet van 10/20 cm, die hoef je niet te snoeien, dat is waarschijnlijk vruchthout.

Jaar 3+:

Ook in de volgende jaren is het belangrijk dat je steeds de naar binnen groeiende takken, dode takken en uitschieters verwijderd en je bij het knippen altijd knipt vlak boven een naar buitengerichte knop om naar binnen groeiende takken te voorkomen.

Met een goed gesnoeide en onderhouden fruitboom zal je worden beloond met rijke vruchten.

Previous post Tips en inspiratie voor het inrichten van de tuin
betonnen schutting Next post Een schutting van prachtige betonschermen